Nors teksto pavadinime pateiktas teiginys gana kontraversiškas, mūsų komanda tiki, kad Valorant išties turi milžinišką esporto potencialą. Tai karšta daugelio žaidėjų pirmojo asmens taktinė šaudyklė, kuri pakerėjo milijonus žaidėjų visame pasaulyje. Ir nors kalbos apie žaidimą po jo starto kiek pritilo, tai nekeičia fakto, kad Valorant tiesiog sutvertas tapti esporto arenų pažiba. Leiskite paaiškinti, kodėl taip galvojame.

Pamokos iš geriausių

Nereikia būti genijumi, kad suprastume, jog Valorant daug elementų skolinasi iš didžiausių savo konkurentų. Counter Strike ir Overwatch yra dažniausiai girdimi palyginimai, tačiau Valorant netrūksta elementų, kuriuos Riot Games be jokių ceremonijų nukopijavo ir iš kitos populiarios taktinės šaudyklės Rainbow Six Siege. Tačiau tai nėra tik aklas kopijavimas. Valorant skolinasi šiuose žaidimuose puikiai veikiančius dalykus ir pritaiko jiems savą dizaino filosofiją.

Kaip ir galima tikėtis iš Riot Games, rezultatas išteis stulbinantis. Valorant žaidimo eiga primena populiarųjį CS:GO, kuris leidžia pasirodyti išties talentingiems žaidėjams. Vis tik tradicinis taktinės šaudyklės žaismas čia išplėstas unikaliomis žaidimo veikėjų savybėmis (Valorant žaidime veikėjai vadinami Agentais), kurios leidžia sukurti išties unikalių situacijų.

Greta mechanikų, turime paminėti ir techninę žaidimo pusę. Nuo pat pradžių Riot Games teigė, kad su savo naujuoju žaidimu komanda siekia išpręsti galybę šiuolaikines šaudyklės kamuojančių problemų – serverių lagas, nesąžiningi žaidėjai ir taip toliau. Rzultatas – Valorant reveriai turi pukius atnaujinimo intervalus leidžiančius eliminuoti žaidėjų pranašumus, o nauja anti-cheat’erių sistema Riot Vanguard puikiai gaudo nesąžiningus žaidėjus. Nors pastarajai sitemai ir netrūko kritikos dėl saugumo, nėra jokių abejonių, kad ji veikia puikiai. Vien per pirmasias kelias dienas Riot Vangar pagavo daugiau nei 8800 nesąžiningų žaidėjų.

Valorant Agentų dizainas

Jau aukščiau užsiminėme apie Valornat žaidimo Agnetus ir jų savybes praturtinančias žaismą, tad norėtume šiek tiek išsiplėsti ir paaiškinti, kodėl šis žaidimo elementas turi milžiniškų privalumų prieš kitas taktines šaudykles.

Šiuo metu Valorant galime rasti 12 skirtingų agentų, kurie suskirstyti į 4 skirtingas kategorijas. Duelist – Jett, Raze, Phoenix ir Reyna; Initiator – Breach ir Sova; Controller – Omen, Brimstone, ir Viper; Sentinels – Sage, Cypher ir naujausia agentė Killjoy. Kiekviena agnetų rūšis nusako tam tikro veikėjo rolę žaidime, o tai leidžia kurti unikalias komandines strategijas. Kūrėjams šis skirstymas leidžia apibrėžti veikėjų funkcijas žaidime ir ne tik nepersistengti su naujų herojų balansu.

Visų žaidimo agentų savybės sukurtos taip, kad neužgožtų pagrindinės šaudymo mechanikos, priešingai nei tai veikia Overwatch žaidime. Agentų įgūdžiai tik praturtina žaismą ir suteikia žaidimui dinamikos. Tam tikra prasme, tai papildomi gebėjimai, kurie įgalina tam tikras taktikas ir sukuria naujumo įspūdi kiekviename naujame žaidimo raunde. Štai kaip tai atrodo gyvai:

Protinga monetizacija

Ko gero geriausia Valorant savybė yra ta, kad žaidimas visiškai nemokamas ir pergalės čia tikrai nenusipirksi. Kitas Riot Games žaidimas League of Legends taiko labai panašų monetizacijos modelį, taip suteikdamas prieigą prie žaidimo milijonams žaidėjų iš viso pasaulio. O kuo daugiau žaidėjų, tuo didesnis esporto potencialas…

Vis tik Valorant žaidime netrūksta galimybių išreikšti save kosmetiniais niekučiais. Vieni jų nemokami ir gali būti atrakinti tiesiog žaidžiant žaidimą, tačiau kiti yra išties originalūs ir verti keletos papildomų eurų. Štai keletas pavyzdžių:

Daugelis žaidėjų tikėjosi, kad Valorant kūrėjai žaidimą monetizuos ir Agentų skinais, tačiau kūrėjai nusprendė atsisakyti šios idėjos. Priežastis gana paprasta – žaidimo aiškumas. Kaip pavyzdį, čia galime paminėti Overwatch ir spalvingus šio žaidimo personažų skinus. Spalvingos animacijos, įspūdingi specialieji efektai apsunkina galimybes suprasti, kas vyksta mūšio lauke, o Valorant kūrėjai tokių atvejų nori išvengti. Geriau mažiau pinigų iš žaidimo, tačiau daugiau pinigų iš esporto, ar ne?

Patirtis esporte

Jei pasaulyje egzistuoja kompanija, kuri žino, kaip daryti gerą esporto reginį, tai yra Riot Games. Pabandykite įsivaizduoti areną pilną žaidėjų, kuomet didžiausi žaidimo profesionalai sukuria štai tokį momentą… Minia šėlsta!

Šioje vietoje verta paminėti ir žaidimo vizualinį dizainą, kuris, be abejo, buvo kuriamas galvoje turint esportą. Riot Games žino, kad jei žaidimą sekti bus sunku, žaidėjus sudominti profesionaliomis kovomis taps beveik neįmanoma. Tiesą pasakius, net League of Legends dizainas buvo „apšvarintas“, kai žaidimas tapo populiariausiu pasaulio esportu, tad Valorant nuo pat pradžių buvo kuriamas su šia mintimi.

Na ir galiausiai, pačių Riot Games noras Valorant paversti nauju esporto karaliumi. Žaidimo YouTube paskyroje jau galime rasti keletos online vykusių turnyrų apžvalgas, kas leidžia spėti, jog kūrėjai nemiega ir planuoja ateities renginius, kurių pirmasis – FIRST Strike.

Net ir siaučiant virusui, Riot Games kloja rimtus pamatus didelei esporto scenai, tad mums belieka laukti, kuomet pasaulyje žaidėjai vėl pradės burtis į LAN PARTY renginius. Tuomet ir pamatysime ar Valorant esportas gali tapti naujuoju žanro karaliumi.